Sök
  • Sussi Norberg

Min smyckeshistoriaDetta är min stora passion, att göra smycken & främst malas. Jag väljer noga ut de stenar/kristaller som jag vill ha i smycket då jag alltid trott på kristallernas kraft & energi. För mig är det självklart att vi påverkas av stenen vi bär runt vår hals eller arm, så varje dag känner jag in vad jag behöver just denna dag & väljer smycke efter det. På min hemsida skriver jag om stenen som varje smycke har för att vissa gör som jag & väljer sina smycken efter det & andra väljer på stenens färg. Inget är rätt eller fel, vi är bara olika här.
I flera år hade jag smyckemärket Soul of Maïa där jag designade flera av smyckena som malas. Det var något alldeles nytt i Sverige att benämna ett halsband som malas & jag fick berätta om & om igen på Formexmässan där jag ställde ut vad ett mala var. Jag gjorde designen på varje smycke & reste sedan till pärlmarknaderna i Kina för att välja varje sten som skulle varje med i smyckesmodellerna. Det tog mig veckor att göra varje kollektion på plats i Kina. Då yoga & meditation varit en del av mitt liv sedan vi bodde på Nya Zealand så föddes min tanke om att göra vackra halsband i form av malas. Då kan man bära dessa som en accessoar, men även använda smycket under meditation, eller ha det under yogan då man är extra mottaglig för stenen energi.Jag tog fram en mala/yogakollektion med Malin Berghagen till Soul of Maïa där vi berättade om kristallernas egenskaper & många kläd & livsstils butiker ville ha våra malas som ett komplement till de mer traditionella modesmyckena. Efter fem år på Formex så hängde det malas i varje smyckemonter.

Jag har gjort några års uppehåll i min smyckedesign, men i höstas så kom lusten tillbaka. Jag hade saknat detta enormt mycket upptäckte jag tack vare en vän som ville ge bort malas i julklapp & undrade om jag kunde göra dessa åt henne. Jag är idag otroligt tacksam för den frågan då detta väckte något hos mig igen. Efter att ha gjort hennes malas så ville jag fortsätta då det finns något helande för mig att knyta knut efter knut & se hur ett vackert smycke växer fram.

Jag tycker om att ha stora stenar på långa halsband, blandat med något kortare på mig varje dag. Då skapade jag mina malas som jag knyter av en liten sten så att det hänger en bit ner på bröstet & det är inte heller så tungt att bära som ett längre. Jag hittade ett vackert runt hänge & alla mini malas har en liten tofs som sitt signum. Jag knyter varje knut för hand & ett mala har 108st stenar.


Mina större malas knyter jag av 8mm stenar & de har en väldigt härlig tyngd om man vill använda smycket vid meditation. Själv har jag dem runt halsen, på yogamattan under min yoga, som dekoration i hemmet & vid meditation då jag har svårt att fokusera på ett mantra.

Idag är mitt smyckeskapande något jag gör vid sidan om mitt fasta arbete med inredning & mina fotouppdrag. Ser du något smycke på hemsidan eller på sociala medier (@stories.of.s.jewelry ) som du tycker om så kontakta mig via mail eller meddelande så får du mer info om hur det blir ditt.0 visningar